Användning av nyansguider för färgmätning i tandblekningstudier

WILLIAM D. BROWNING, DDS, MS*

*Director, Clinical Research, Department of Oral Rehabilitation, School of Dentistry, Medical College of Georgia 

Flera olika metoder används för att mäta tandfärg i studier av tandblekning. ADA accepterande programmets Riktlinjer för tandblekningsprodukter hemma anger användning av en värdebunden nyans guide och / eller elektronisk färg mätutrustning.

Eftersom människor uppfattar färg olika, är nyansguider för att se om man fått vita tänder ett subjektivt mått. Skillnader mellan bedömare och av samma bedömaren är väl dokumenterade i dentala litteraturen. I denna artikel diskuteras fördelar och nackdelar med nyansguider för att mäta färgändring avseende tandblekning, och att utvärdera korrelation av data som samlats in vid användning av nyanskarta, samt riktlinjer för elektroniska apparater färgmätning.

Använda en kungörelse som offentliggörs av tillverkaren, både TRUBYTE ® Bioform och Vita klassiska guider kan ordnas av värde.

En studie av O'Brien visade dock att beslutet är bristfällig och förändringen i ljusstyrka från fliken till fliken varierar kraftigt.

Trots dessa nackdelar, visar en genomgång av data från flera kliniska prövningar att data överensstämmer med uppgifter som samlats in med hjälp av elektronisk färg mätningar. Dessutom kan O'Briens uppgifter användas för att göra båda dessa guider till bättre mätsystem.

ADA certifieringsprogrammets standarder definierar graden av total färgförändring som bör vara kliniskt viktiga. Denna fråga är lika viktig oavsett vilket mätsystemet som används. Rapportering av färgskiftningar som varken upptäckas för det mänskliga ögat inte heller anses av allmänheten vara viktiga erbjuder yrket lite användbar information. Med tanke på att någon standard för färgförändring vid blekning skall avse förmågan hos det mänskliga ögat, är det menat av författaren att nyanskartor bör förbli en viktig beståndsdel i alla tandblekningsstudier.

KLINISK BETYDELSE

Kliniker är ofta utsatta för rapporter om tandblekningsmedel som har visat sig leda till en förändring av 6, 7, 8, osv, flikar. Utan att förstå de begränsningar av att använda nyans guider, rapporter om en viss nyans flik förändringen är av ringa betydelse och kan faktiskt vara vilseledande.

DIGITAL OBJECT IDENTIFIER (DOI)

10.1111/j.1708-8240.2003.tb00314.x About DOI


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0