En klinisk utvärdering av 10 procent vs 15 procent karbamidperoxid

PATRICIA W. Kihn, DDS, Douglas M. Barnes, DDS, MS, Elaine Romberg, PH.D. och Ken Peterson, B.S.


Bakgrund. Agenter med Karbamid Peroxid, eller karbamidperoxid, i olika koncentrationer är vitt föreskrivs för at-home tandblekning. Det är dock inte klart om den mer koncentrerade gel ger vitare tänder i större utsträckning, eftersom inga kontrollerade kliniska studier har rapporterats.

Författarna genomförde en dubbelblind studie på människor för att utvärdera om en 15-procentig karbamidperoxid tandblekning av var mer effektivt än 10 procent karbamidperoxid tandblekning, och för att avgöra om tand känsligheten ökar vid användning av den högre koncentration av tandblekning.  

Metoder

Författarna rekryterade 57 patienter där övre käkbens framtänderna hade skugga A3 eller mörkare (som bedömas utifrån en värdebunden nyans guide).

Patienterna var 18 till 65 år och med god allmän och tandhälsa. Efter matchning av försökspersonerna efter kön och ålder, slumpades de till antingen den kontrollgrupp som använde 10 procent karbamidperoxid tandblekning, eller en experimentell grupp, som använde 15 procent karbamidperoxid tandblekning.  

Resultat. Resultaten visade att det inte fanns någon signifikant skillnad i skuggan mellan grupperna efter en veckas behandling (t = 1,455, P = .05), men det fanns en signifikant skillnad vid slutet av behandlingsperioden (t = 2,303, P <.05), samt två veckor efter att behandlingen avslutats (t = 2,248, P <.05). Det var ingen signifikant skillnad i känslighet (t = 1,399, P> .05).

Slutsatser

Det fanns en signifikant skillnad i färg skiftar mellan 10 procent karbamidperoxid tandblekning och 15 procent karbam idperoxid tandblekning mellan testgrupperna i slutet av studietiden. Det var ingen signifikant skillnad i tandens känslighet mellan de två grupperna, och incidensen var lika, det fanns dock en signifikant skillnad i variationen av tanden känslighet mellan de två grupperna.  

Kliniska konsekvenser

Om det sker under noggrann ledning av en tandläkare, hemma tandblekning är en effektiv behandling, oavsett om 10 procent karbamidperoxid tandblekning eller 15 procent karbamidperoxid tandblekning. Det kan bli en ökad färgförändring och varierande känslighet med hjälp av 15 procent karbamidperoxid behandling. 

Källa:

J Am Dent Assoc, Vol 131, No 10, 1478-1484.  
© 2000 American Dental Association

 

SvenskaSajter.com - Den ständigt växande länkkatalogen


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0