Två års klinisk utvärdering av tandblekning med hjälp av tandblekning hemma

Swift EJ JrMay KN JrWilder AD JrHeymann HOBayne SC.

Department of Operative Dentistry, School of Dentistry, University of North Carolina at Chapel Hill, USA.


Syfte

Syftet med denna studie var att utvärdera den 2-åriga effektiviteten av karbamidperoxid tandblekningsgel då hemma tandblekning används för att ge få vitare tänder.

Material och metoder

Tjugonio patienter deltog i den ursprungliga studien, då de behandlade sina övre käkbenständer med 10% karbamid peroxid tandblekningsgel varje kväll i 2 veckor. Färgnyans på tänderna kontrollerades före och efter behandling i jämförelse med en vit skugg guide. Tjugofyra patienter kom på återbesök, eller 83% för utvärdering 2 år efter den första tandblekningens behandling. Vitheten av övre käkbenets framtänder utvärderades och jämfördes med nyanser före tandblekningen, omedelbart efter tandblekningen, vid 6 månader efter tandblekningen och 2 år efter initial tandblekningsbehandling. Data analyserades med hjälp av en upprepad åtgärs variansanalys.

Resultat

2 år efter tandblekningen med 10% karbamidperoxidgel, var medianvärdet skugga D2, en sex-increment skillnad från baslinjen medianen av D3.

Tjugo av 24 patienter (83,3%) hade en nyans förändring av två eller flera enheter, vilket är tröskelvärdet för godkänd tandblekningseffekt enligt American Dental Associations riktlinjer. Det resultat förblev statistiskt signifikant (p <.0001) 2 år efter tandblekningen.

Klinisk betydelse

Även om effekten av tandblekningen avtar så sker det under lång tid efter den ursprungliga tandblekning, förlust av den ljusare nyansen tycks ske gradvis för de flesta patienter. Även om livslängden av tandblekningen återstår att fastställa, så har det enligt denna studie visar att majoriteten av patienterna har ett tillfredsställande resultat 2 år efter behandling.

PMID: 10337288 [PubMed - indexed for MEDLINE]


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0